top of page

Ce costuri se evita prin mediere?


Costul solutiei nefavorabile



Avantajul primar al medierii este dat de faptul ca ambele parti coopereaza  pentru a formula solutia finala. Acest lucru face ca solutia finala sa satisfaca in mare masura interesele persoanelor .



Costul timpului



O mediere se poate fi  finaliza si in 1-3 sedinte programate . Un proces poate depasi peste 2 ani. O solutie aplicata rapid capata alta valoare fata de una  tardiva.



Costurile de imagine



O mediere este confidentiala si disputa se stinge discret, in vreme ce despre  afla opinia publica, sau pentru litigiile comerciale - partenerii de afaceri. Medierea disputelor ofera sansa ca persoanele care isi rezolva litigiile prin mediere sa nu piarda din prestigiul sau imaginea din mediul de afaceri.



Costurile cu taxe



Procesul necesita plata unor taxe de timbru si a unor cheltuieli de judecata, pe cand medierea le evita.

In plus, stingerea litigiului dedus instantei ofera posibilitatea recuperarii taxei de timbru prin mediere.



Costurile cu expertize, evaluari etc.



De multe ori, intr-un proces partile sunt obligate sa probeze valoarea sau natura subiectelor litigiilor prin expertize si evaluari. In baza lor, judecatorul decide  solutia procesului.



In multe cazui, in mediere partile convin  usor asupra acestor detalii fara a mai apela la  expertiza. Cazul, apelarii la mediere scade corespunzator.

Care sunt costurile medierii?

 

Costul medierii



Costul medierii il obtinem comparand  onorariile si cheltuielile ocazionate de mediere cu eliminarea altor costuri sau taxe legale si altora  care apar in absenta medierii, ponderate  cu avantajele procedurii de mediere.



Onorariul de mediere



Onorariul de mediere, conform legii 192/2006 privind medierea prevede ca: “mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu părţile, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.”



La Sediul Biroul , onorariul de mediere se stabileste tinand cont de:

*  dificultatea cazului de medierii
*  timpul medierii si numarul de sedinte de mediere.

 

Cheltuielile ocazionate de mediere, efectuate cu acordul persoanelor mediate, se recalculeaza separat de onorariu. cum ar fi:



          *  deplasare in interesul medierii
          *  consultante de specialitate
          *  traduceri autorizate  , expertize,s.a.m.d.



Cine plateste onorariul mediatorului?



Legea prevede ca, daca nu s-a convenit altfel, onorariul se suporta de ambele parti in mod egal.

Sunt si cazuri in care partile convin de la inceput o plata diferentiata a onorariului si cheltuielilor de mediere. In unele cazuri, una  din parti isi asuma integral plata costurilor medierii.



Indiferent de solutia aleasa de parti, mediatorul isi mentine neutralitatea si impartialitatea pe parcursul medierii conflictelor.



Pentru demararea procedurii de invitatie la mediere, onorariul de procedura de invitatie este platit de persoana care declanseaza medierea. Acesta nu se aplica in cazul in care ambela parti se prezinta voluntar la mediere.

 

bottom of page