top of page

Medierea conflictelor de munca

Medierea conflictelor individuale de munca

 

In cazul unor conflicte individuale de munca, fie intre angajat si angajator, fie intre angajator si angajat, legea ofera libertatea apelarii la mediere pentru rezolvarea conflictului de munca.

 

In orice moment al unui litigiu individual de munca , si angajatul, si angajatorul pot apela la mediere pentru rezolvarea litigiului.

Exista chiar o tendinta moderna, ca in contractele de munca sa se mentioneze ca si cale de rezolvare  primara medierea, in acest fel dovedindu-se ca si angajatorul este constient de avantajale medierii intr-un conflict cu un angajat.

​

​

Cele mai obisnuite litigii individuale de munca, si care se pot fara dificultate media, pot fi:

​

   > concedieri, desfacere contract de munca, plati compensatorii
   > respectarea contractului de munca
   > plata drepturilor salariale ( salarii, diurna, sporuri, prime etc.)
   > litigii legate de mediul de lucru ( abuzuri, hartuiri etc.)
   > anularea evaluarii profesionale anuale
   > contestare sanctiune disciplinara
   > imputare, raspundere materiala, pagube

​

​

Avantajul important  al medierii in aceste cazuri este si posibilitatea  de a recupera taxa judiciara de timbru, daca deja s-a formulat vreo pretentie materiala la tribunal.

​

In plus, toata procedura este rapida si este confidentiala si discreta.

​

Un angajat isi poate clarifica rapid diferendul cu angajatorul sau.

​

Angajatorul poate evita situatia neproductiva cand, dupa un proces care a durat peste 1 an, si pe care de multe ori  il pierde, este obligat de instanta sa plateasca salariul pe mai multe luni, conform drepturilor acordate de lege angajatului.

​

​

Medierea conflictelor colective de munca

 

Conflictele colective de munca sunt reglementate, in principal, de Legea 62/2011 a Dialogului social.

Conflictele de munca - actiuni  declansate in scopul apararii intereselo economice, profesionale sau sociale ale angajatilor unei organizatii.

In baza prevederilor legii, toate conflictele colective de munca sunt solutionate prin procedura obligatorie de conciliere. Atributia concilierii o are insa  doar Ministerul Muncii sau Inspectoraul Teritorial de Munca, dupa caz. Daca prin conciliere se ajunge la un acord, conflictul colectiv de munca este consierat incheiat.

​

Oportunitatea medierii apare in cazul in care conflictul colectiv de munca nu a fost solutionat in urma esuarii concilierii. Alegerea medierii pentru solutionarea conflictului este optionala, existand si posibilitatea arbitrajului. Medierea in aceste cazuri este atributul  unui Oficiul de Mediere ÅŸi Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă de pe lângă Ministerul Muncii, cu un corp de mediatori si arbitri ales in baza legii. Hotararile Oficiului de Mediere si Arbitraj devin obligatorii si executorii.

​

In concluzie, se poate folosi oportunitatea medierii si in cazul acestor conflicte colective, insa doar in conditii descrise strict de lege. Medierea nu se desfasoara prin birouri de mediatori, ci prin organisme de mediere special reglementate de lege.

 

​

Medierea in contracte colective de munca

​

Nu exista reglementari specifice privind medierea contractelor colective de munca. In absenta unor prevederi contrare, daca patronatul si reprezentantilor sindicatului/angajatilor au aceasta initiativa, un mediatorul poate asista in negocierea contractele colective de munca la nivelul intreprinderilor. El va juca rolul unui facilitator al constructiei unui contract intre patronat si angajati, aducand plusul de neutralitate si impartialitate negocierii, putand interveni, de asemenea, pe parcursul dezbaterilor cand apare o tensiune care nu se clarifica de la sine. Mediatorul respecta, ca in toate situatiile, obligatia sa de confidentialitate si neutralitate.

​

Organizarea si desfasurarea negocierilor colective, precum si incheierea contractelor colective de munca sunt reglementate prin Legea 62/2011 a Dialogului social.

​

In lege, contractul colectiv de muna este definit ca fiind "conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca .Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale."

 

Tot legea stabileste si partile indreptatite sa negocieze un contract colectiv de munca: angajatori, organizatii patronale sau organizatii sindicale care intrunesc conditiile legale pentru a participa la negocierea unui contract colectiv de munca.

bottom of page