top of page

Medierea in conflicte diverse, fara caracter juridic

Medierea in conflicte diverse, fara caracter juridic

 

Medierea este doar un instrument de sprijn judiciar, care preia sau previne un litigiu ajuns in instanta.

​

Medierea este o procedura generala de solutionare a litigiilor, putand sa abordeze si litigii ne-judiciare. In prezenta unui mediator impartial, care stapaneste tehnicile de conciliere, persoanele aflate in conflicte pot ajunge sa comunice, sa isi afle nevoile si sa le dezbata civilizat.

​

Metoda mediatorului este adaptabila la variate tipuri de conflicte. Flexibilitatea procedurii ii permite tot o adaptare la specificul multor litigii, si , mai mult, la specificul persoanelor care sunt mediate.

 

 

Pot fi rezolvare prin mediere conflicte cu caracter personal, subiectiv:

​

   > conflicte intre persoane diverse, generate de comunicare divergenta, convietuire dificila, viziuni diferite asupra unor subiecte cotidiene etc.
   > conflicte intre rude, generate de comunicare, ingerinte in viata privata a altor rude, atitudini nepotrivite etc.
   > conflicte parinti - copii majori, care pot veni din manifestarea nefireasca a unor relatii de influentare, neacceptarea partenerului de viata al copilului/ parintelui, viziuni divergente despre profesie, educatie, viata, proiecte de viitor etc.
   > conflicte intre vecini - fara caracter juridic, tensiuni generate de suparari, neintelegeri, avarii ale locuintelor etc.

​

 

De asemenea pt fi mediate conflicte de ordin ideologic, daca legea nu prevede ca sunt reglementate de alte norme legale:

   > conflicte de natura etnica: conflicte intre persoane de etnii diferite
   > conflicte de natura confesionala: intre persoane de confesii religioase diferite, alegerea diferita a confesiunii unui membru de familie
   > conflicte inter-culturale - influentate de puterea mare a traditiei culturale persoanelor implicate.

​

​

O categorie aparet este cea a conflictelor organizationale. Mediatorul poate media conflicte existente, sau poate realiza, impreuna cu organizatia, o analiza a conflictelor posibile si a calor latente, in scopul diminuarii lor pe viitor si a crearii unui sistem de comunicare care sa evite conflictele in organizatie:

​

    conflicte inter-departamentale, in intreprinderi complexe
    conflicte angajati-conducere, in societati
    conflicte in invatamant, intre elevi,  intre elev si porofesor, intre profesori sau intre parinti si profesori

 

​
Avantajele de a apela la mediator pentru astfel de conflicte?

 

   > Poti profita de experienta si priceperea mediatorului in a solutiona conflicte,inclusiv cel pe care il poti avea tu, dar nu reusesti sa il rezolvi singur/a
   > Programul de mediere este flexibil, se pot conveni ore si zile favorabile
   > Este recomandata, mai ales in acest gen de conflicte, deplasarea la biroul de mediere,  dar , dupa caz, mediatorul se poate deplasa in alt loc convenabil persoanelor in conflict
   > Discretia si confidentialitatea sunt maxime
   > Solutia conflictului va fi a voastra, a persoanelor implicate. Mediatorul asigura o asistenta activa, neutra

bottom of page