top of page

Sedintele de informare asupra procedurii si avantajelor medierii sunt gratuite



Legea spune  ca medierea nu poate fi obligatorie pentru nicio persoana, fiind o procedura voluntara. Dar  este obligatorie  informarea asupra medierii, inaintea  declansarii unui proces in instanta.



Instanta va respinge cererea de chemare in judecata  in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop.



Legea obliga persoanele care au inceput un proces in instanta sa se prezinte mai intai la un mediator, pentru li se explica procedura si avantajele medierii litigiilor. Atunci avand informatii complete asupra acestei proceduri, persoanele  aflate in conflict pot decide sa aleaga medierea pentru rezolvarea alternativa  a litigiilor.

Mai sunt si cazuri in care una dintre  parti sau ambele aleg  procesul. Atunci mediatorul le elibereaza un document care certifica  efectuarea sedintei de informare asupra medierii, certificat  cu care partile se prezinta la instanta  pentru continuarea procesului.

Dovada participarii  se face printr-un certificat de informare, eliberat de mediatorul care a realizat informarea.

Daca una dintre parti refuza participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei ori nu se prezinta la data fixata , se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.

Insa , aceptarea participarii sau participarea la sedinta de informare nu constituie o recunoastere a dreptului ce ar face obiectul litigiului si nu intrerupe cursul prescriptiei dreptului. Asadar, nu sunt motive pentru persoana impotriva careia se intenteaza un proces de a fi retinuta sa fie prezenta la sedinta de informare asupra medierii.

Dupa continuarea procesului, persoanele pot sa isi schimbe optiunea, si sa se revina  la mediator pentru a finaliza disputa prin mediere !

Procedura  nu poate depasi 15 zile calendaristice, conform legii.



 

Despre gratuitatea informarii



Mediatorul poate accepta sa efectueze sedinte de informare asupra procedurii si avantajelor medierii,  conform cu prevederile legii 115/2012 pentru modificarea si completarea legii 192/2006.

Conform legii, “pentru activitatea de informare  şi avantajele acesteia, potrivit legii anterior încheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu.”

 

Persoana reclamanta se prezinta singura la mediator, fara a aduce voluntar si persoana reclamata

 

> Mediatorul va face o invitatie scrisa la informarea asupra medierii. Procedura invitatiei fiind contracost, insa informarea care va urma, daca invitatia va fi acceptata, este gratuita. Cheltuielile pentru invitatie la informare pot fi reclamate ca  cheltuieli de judecata.

bottom of page