top of page

Cum se incepe o mediere ?

Prezentarea la mediator



Medierea poate incepe prin initiativa ambelor parti, care se prezinta voluntar la mediator.

Medierea poate incepe si dupa ce persoanele aflate intr-un conflict au fost indrumate de catre o instanta de judecata sa se prezinte la un birou de mediator.

Din  anul 2013, persoanele care introduc  un proces in instanta au obligatia sa participe la o sedinta de informare asupra procedurii si avantajelor medierii. GRATUITA
De foarte multe ori, informatiile primite conving partile in disputa sa aleaga medierea, si de cele mai multe ori medierea le ofera solutionarea amiabila a litigiului pentru care ajunsesera in instanta.

 

Invitatia la mediere



De asemenea, medierea de poate incepe  si prin initiativa uneia dintre partile in litigiu, care invita cealalta parte la mediere.

Partea interesata poate apela la mediator pentru a desfasura procedura de invitare a celeilalte parti la mediere, oferind la prima intalnire  contactele si explicatiile necesare. Semneaza un pre-contract de mediere, prin care mediatorul isi asuma obligatiile ce decurg din procedura. Procedura de invitatie la mediere este operata de mediator, conform legii.

Mediatorul invita cealalta parte la mediere, la o data  propusa de comun acord.



 

Contractul de mediere



Daca partile accepta impreuna sa se prezinte la mediator, fara a fi nevoie de invitatie, procedura poate incepe  direct.

Se va semna  contractul  de mediere, care stabileste caracterul confidential a procedurii de mediere,, se stabileste si onorariul de mediere si modul in care va fi platit. ( este platit  egal, de ambele persoane,  dupa o intelegere a lor, fie achitat doar de catre  una dintre parti).

bottom of page