top of page

Suspendarea termenului de prescriptie a dreptului de actiune

Termenul de prescriptie reprezinta durata de timp de la un eveniment pana la care o persoana poate actiona pentru isi obtine/ recupera/ repara un drept al sau, pe care il considera afectat prin acel eveniment. Daca actioneaza dupa acest termen, actiunea sa este lovita de nulitate.

​

Incurajand persoanele sa apeleze la mediere pentru rezolvarea conflictelor lor, legea suspenda, pe durata medierii, acest termen de prescriptie, tocmai pentru a permite persoanelor sa deruleze medierea fara constrangeri.

​

Calculul duratei suspendarii ia in considerare data semnarii contractului de mediere intre persoane si mediator, si respectiv  data semnarii acordului de mediere sau, dupa caz, a consemnarii esecului medierii printr-un document emis de mediator. De exemplu, daca teremenul de prescriptie pentru un drept este de 1 an, iar medierea se deruleaza pe parcursul a 30 de zile calendaristice (cu cateva sedinte de mediere), termenul de prescriptie se prelungeste cu 30 de zile.

​

Daca litigiul a fost stins prin mediere, printr-un acord de mediere, rezolvarea asteptata s-a obtinut.

Daca in urma mediereii nu se obtine o solutionare a litigiului, persoana care se considera afectata in dreptul sau poate continua demersul sau, in justitie.


Beneficiind de aceasta facilitate a legii, persoana care se considera afectata nu mai este nevoita sa inceapa mai intai o actiune in justitie, pentru repararea dreptului sau, ci poate sa apeleze prima data la mediere, avand ulterior justificarea documentelor de mediere pentru probarea suspendarii termenului sau de actiune in repararea dreptului respectiv.

bottom of page