top of page

Medierea in litigii privind pretentia de daune materiale / morale

Descrieri juridice ale daunelor si repartiilor prejudiciilor

 

Dauna  este definita de literatura de specialitate ca "paguba sau prejudiciu provocata unei persoane, ca urmare a neindeplinirii unei obligatii contractuale sau legale, a savarsirii unei infractiuni, precum si atunci cand, cu toate ca nu este urmare a neindeplinirii unei obligatii, legea stabileste expres obligatia de a o repara".

 

Daunele (despagubirile) materiale sunt reglementate in principal de Codul Civil, care stipuleaza ca "orice prejudiciu da dreptul la reparatie."

Prejudiciul material poate fi un beneficiu sau un castig nerealizat, putand fi probat cu documente justificative.

 

Daunele (despagubirile morale ) sunt o consecinta a prejudiciului cauzat unei persoane si constau in suferinte de ordin psihic.  Se justifica acordarea unor compensatii materiale acelor persoane ale caror posibilitati de viata familiala si sociala au fost alterate ca urmare a faptelor ilicite savarsite de alte persoane. Aceste compensatii sunt destinate sa creeze conditii de viata care sa aline intr-o oarecare masura suferintele psihice ale victimei.

 

       Intr-o actiune in justitie, partea vatamata va trebuie sa probeze:

   > existenta si marimea prejudiciului
   > legatura dintre cauza prejudiciului si prejudiciul suferit
   > existenta unei incalcari a legii, respectiv a unui contract
   > legatura invinuitului cu cele de mai sus

 

    Pe langa repararea prejudiciilor ca urmare a propriei fapte, se pot datora daune si pentru: fapte ale minorului in ingrijire,  fapte ale animalelor proprii sau pentru prejudicii provocate de lucruri aflate in grija persoanei ( inclusiv autoturismul pe care in conduce), ori pentru prejudicii ale ruinelor constructiilor.

Malpraxis ( Raspunderea profesionala)


Raspunderea profesionala (malpraxis) este enumerata distinct printre domeniile in care se recomanda expres medierea ca procedura prealabila unui eventual proces in instanta.

 

Raspunderea profesionala este raspunderea civila delictuala sau contractuala care revine unui profesionist ca urmare a unor acte sau fapte savarsite din culpa sa, prin care devine raspunzator in baza unui  contractului de natura profesionala incheiat cu clientul sau, a legii si statutului profesiei, a conventiilor internationale si a regulilor eticii profesionale - si, fiind angajata raspunderea sa civila, este obligat sa il repare.

​

Cel mai cunoscut si intalnit caz de malpraxis este malpraxisul medical - eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, care implica raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice, dupa caz.

 

Persoanele care au fost prejudiciate printr-un act de malpraxis medical se pot adresa instanţelor civile de judecată, după parcurgerea procedurii stabilirii cazului de malpraxis in termen de 3 ani de la data prejudiciului.

Persoanele care au fost prejudiciate printr-un act de malpraxis medical se pot adresa instantelor civile de judecata, dupa parcurgerea procedurii stabilirii cazului de malpraxis in termen de 3 ani de la data prejudiciului.

​

Exista si o procedura specifica, reglementata de capitoulul VI din legea 95/2006, privitor la "Procedura de stabilire a cazurilor de raspundere civila profesionala pentru medici, farmacisti si alte persoane din domeniul asistentei medicale", prin care persoana vatamata sau reprezentatul ei poate sesizaa direct comisia speciala de malpraxis, pentru a se stabili culpa medicala a cadrului medical.

 

In cazul unei decizii privind existenta unei culpe medicale, cazul se va rezolva fie prin  conciliere sau mediere, fie in instanta. De regula, este implicat si asiguratorul profesional al medicului, care poate fi platitorul daunelor materiale si/sau morale.

Avantajele si aplicarea medierii in litigii de daune​​

​

   > Pentru persoana vatamata, care doreste sa isi repare rapid prejudiciul suferit, rapiditatea medierii o ajuta sa optina o solutionare a pretentiilor intr--un timp scurt​

   > Formularea de pretentii in instanta necesita plata taxei judiciare de timbru, care este evitata prin mediere; daca conflictul a ajuns deja in instanta, rezolvarea prin mediere permite recuperarea taxei.​

   > Medierea este discreta si confidentiala. Aspectele delicate si chiar intime care pot fi discutate deschis pe parcursul medierii nu ajung la urechile publicului.

   > Medierea permite o discutie si o dezbatere deschisa, dar condusa cu neutralitate de mediator, in care se pot lamuri cauzalitatea si dimensiunea prejudiciului si modul de reparare

   > Pe durata medierii, se suspenda termenul de prescriptie, asa incat persoana vatamata se poate adresa, fara sa fie afectata, instantei, daca medierea nu a avut succesul asteptat.

​

In cazul in care prejudiciul este provocat de mai multe persoane, indicate de partea vatamata, este necesar ca la mediere sa fie invitate si sa participe toate persoanele in cauza, pentru a gasi impreuna solutia in litigiu.​​

bottom of page