top of page

Latura civila ( solicitarea de despagubiri ) in procesele penale

Cazurile in care in cadrul unui proces penal se poate formula si o actiune civila pentru recuperarea unui prejudiciu, din vointa persoanei considerate vatamate, sunt stabilite de lege si de Codul de procedura penala.

​

Optiunea civila facuta la inceputul procesului se bucura de scutirea de taxa judiciara de timbru. Prin urmare, partea care se considera vatamata poate opta pentru constituirea ca parte civila si pentru avantajul gratuitatii, daca  actiunea sa este formulata pana la citirea actului de sesizare.

Formularea actiunii civile este un drept al persoanei  care se considera vatamata, dar nu si o obligatie procedurala. Apare, prin urmare, oportunitatea stingerii litigiului in materie civila ( solicitarea de despagubiri ) prin mediere.

​

​

Se poate apela la mediator:

​

   > inainte de formularea actiunii penale, pentru a determina partea vatamata sa nu se constituie si parte civila in proces,
   > dupa declansarea procesului, pentru retragerea pretentiilor sau chiar a plangerii penale

​

​

In cazul in care partea vatamata isi retrage plangerea ( prin mediere sau din proprie initiativa) , in cazurile prevazute de lege procesul va lua sfarsit, atat in latura lui penala, cat si civila.

​

Persoana reclamanta are posibilitatea sa obtina un mod de satisfacere a pretentiilor sale materiale si morale, fiind avantajata de caracterul confidential si de rapiditatea procedurii de mediere.

​

Persoana reclamata poate si ea sa se bucure de avantajul confidentialiatii medierii, dar si de oportunitatea de a participa activ la negocierea si stabilirea modului de compensare a partii vatamate. Rezultatul unui proces poate fi o solutie pe care nu o poate controla, iar la finalul ii poate reveni si obligatia platii cheltuielilor de judecata, inclusiv pe latura civila a procesului.

bottom of page