top of page

Recuperarea taxelor judiciare de timbru

Legea192/2006 privind medierea cuprinde prevederi favorabile persoanelor care isi solutioneaza litigiile prin mediere.

​

In cazul in care procesul a fost deja dedus justitiei, persoanele aflate in conflict si implicate in proces au oricand posibilitatea de a isi rezolva disputa prin mediere: in primele faze ale procesului, inainte ca acesta sa ajunga in faza sedintelor de judecata, sau in orice faza ulterioara, inclusiv in apel sau recurs.

​

Daca au apelat la mediere, iar medierea s-a finalizat cu un acord de mediere, partile prezinta acordul final de mediere instantei, iar aceasta pronunta o hotarare, care de regula reproduce acordul de mediere, dupa o verificare, in conditiile legii.

​

Pentru a putea recupera taxa judiciara de timbru, este necesar ca partea/partile interesate sa solicite expres acest lucru. Pentru aceste cazuri, in hotararea finala instanta dispune si restituirea taxei judiciare de timbru  platita la inceputul procesului.

 

 

Exceptiile prevazute de legea 115/2012:

 

"Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale"

​

"Instanta de judecata nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia, in cazul in care conflictul solutionat este legat de o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificatul de mostenitor."

 

De asemenea, daca s-a apelat la mediere, dar din diverse medierea nu reuseste, repunerea pe rol a cauzei va fi scutita de o noua taxa judiciara de timbru.

bottom of page