top of page

Cauze care se pot media, pentru a determina retragerea plangerii penale

 

Legea mentioneaza cazurile in care inceperea urmaririi penale se poate face doar dupa depunerea unei plangeri penale din partea uneui persoane vatamate, sau daca inceperea urmaririi penale s-a facut din oficiu, ea poaet inceta daca a intervenit o impacare a persoanelor in litigiu.

​

Sfera infractiunilor ( fapte care prezinta un pericol social, si care sunt prevazute de legea penala ) care pot intra in categoria celor care  este destul de larga, cuprinzand fapte cu un pericol social limitat.

​

Condamnarea penala poate conduce la plata unei amenzi penale sau la condamnarea la detentie.

​

In plus, condamnarea este trecuta in cazierul judiciar la persoanei condamnate.

​

​
Cauze din sfera civila care se pot media

​

   > lovirea si alte violente ( art.180 C.P, act violent, fara urmari care sa necesite ingrijiri medicale)


   > vatamare corporala ( art.181 C.P, cu urmari care necesita max. 60 zile de ingrijiri medicale)


   > vatamare corporala din culpa, in situatii de vatamare minora (art.184, alin 1, 4 C.P,  cu urmari care necesita intre 11 si 60 zile de ingrijiri medicale)


   > vatamare corporala din cauza cainilor agresivi, din neglijenta stapanilor ( OUG 55/2002)


   > violare de domiciliu in forma simpla ( art.192, alin.1 C.P, patrundere in domicilu a persoaneli neinarmate)


   > amenintare ( art.193 C.p.)


   > violarea secretului corespondentei, (art.195 C.P., cu exceptia violarii corespondentei electronice – care face obiectul unei legi care nu face posibila apelarea la mediere ca solutie alternativa


   > divulgarea secretului profesional ( art.196 C.P.)


   > violul in forma simpla ( art.197, alin 1, C.P. - viol comis de o singura persoana, fara vatamare grava, cu victima care nu se afla in relatie de rudenie sau ingrijire cu faptuitorul)


   > seductia ( art.199 C.P, doar in cazul in care s-au facut doar promisiuni de casatorie)


​
   > pedepsirea unor furnturi la plangere prealabila ( art. 210 C.P., strict pentru furturi fara violenta sau amenintare intre soti, rude apropiate, gazda sau colocatar, minor-tutore)
​

   > abuzul de incredere ( art.213 CP.)
​

   > gestiunea frauduloasa in forma simpla ( art. 214 C.P, medierea se poate utiliza in situatii specifice confirmate de instanta ; sensul mai larg al gestiunii este administrarea si conservarea bunurilor altuia, inclusiv persoana fizica)
  

> distrugerea in forma simpla ( art. 217, alin. 1 C.P.), cu exceptia catorva cazuri prevazute de lege si a distrugerilor din culpa
 

   > abuzul in serviciu contra intereselor persoanei, cu faptuitor care nu este functionar public (art.246 C.P.)
​

   > abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi ( art.247 C.P., exemplu: refuzul de a presta un serviciu legal catre un tert, pe criterii discriminatorii de rasa, sex sau religie)
​

   > purtarea abuziva ( art.250 C.P., exemplu: jignirea, amenintarea sau lovirea unei persoane de catre un functionar )
​

   > abandonul de familie ( art. 305 C.P, neplata cu rea-credinta min 2 luni a pensiei de intretinere)
​

   > nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului (art. 307 C.P. retinerea copilului de catre celalalt parinte, impiedicarea copilului sa ajunga la unul dintre parinti)
​

   > tulburarea de posesie ( art. 220 C.P., se refera la imobile)
​

   > tulburarea folosintei locuintei ( art. 320 C.P. )


Cauze din sfera comerciala care se pot media

Conforma Noului Cod civil, exista distinctia intre persoane ( indivizi) si profesionisti ( persoane sau societati care exploateaza intreprinderi). In temeiul vechii acceptiuni a termenilor, sfera comerciala este similara celei a profesionistilor. Distinctia este utila in practica.

​

In ceea ce priveste domeniile de natura comerciala, medierea poate fi utilizata pentru retragerea plangerii penale in cazuri de:

​

   > concurenta neloiala prin folosirea abuziva a unor elemente de proprietate intelectuala/industriala (exemplu: folosirea unei marci care creeaza confuzie cu o alta, prioriotara,  a unii tert; folosirea abuziva a unei marci fara permisiunea detinatorului, in scopul inducerii in eroare a consumatorilor
  

   > vatamare corporala din culpa, in situatii de vatamare minora ( exemplu: o neglijenta in serviciu, cauzatoare a unui accident de munca sau extern)
  

   > amenintare ( exemplu: invocarea unei metode abuzive de constrangere intr-o relatie contractuala)
  

   > violarea secretului corespondentei, cu exceptia violarii corespondentei electronice – care face obiectul unei legi care nu face posibila apelarea la mediere ca solutie alternativa ( exemplu: retinerea si/sau deschiderea unei corespondente primite din greseala, fara returnarea la adresant )
  

   > divulgarea secretului profesional ( exemplu: divulgarea neautorizata catre terti a unor date privind afacerile comune )
  

   > abuzul de incredere ( exemplu: utilizarea unui autoturism de serviciu de catre un angajat cu depasirea limitelor stabilite prin conventia de incredintare )
  

   > gestiunea frauduloasa in forma simpla; medierea se poate utiliza in situatii specifice confirmate de instanta ( exemplu: unele cazuri de pagume in patrimoniu produse de un administrator al unei societati comerciale sau ale unui administrator de asociatie de proprietari)
  

   > distrugerea in forma simpla, cu exceptia catorva cazuri prevazute de lege si a distrugerilor din culpa  ( se preteaza de exemplu distrugerea sau degradarea unui bun al uni tert de catre o echipa de muncitori aflata pe un santier)
 

   > abuzul in serviciu contra intereselor persoanei, cu faptuitor care nu este functionar public ( exemplu: facturarea unei valori nereale, in dauna intereselor unii tert )
 

   > abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi ( exemplu: refuzul de a presta un serviciu legal catre un tert, pe criterii discriminatorii de rasa, sex sau religie)
​

   > purtarea abuziva ( exemplu: jignirea, amenintarea sau lovirea unei persoane de catre un angajat al unei societati comerciale )
​

   > tulburarea de posesie ( exemplu: folosirea/refuzul de eliberare a unui imobil ocupat pe nedrept de catre o societate comerciala in activitatea sa)
​

   > tulburarea folosintei locuintei ( exemplu: producerea de zgomot de catre o discoteca sau de catre un santier in apropierea unei locuinte )

​

bottom of page