top of page

Medierea in litigii specifice concubinajului si logodnei​

Medierea in litigii ale concubinilor

​

Concubinajul este o uniune de fapt, nu de drept, si nu intra sub incidenta reglementarilor legale.

Intre concubini pot aparea litigii similare persoanelor casatorite:

 

    > separarea
    > partajul bunurilor
    > solicitarea recunoasterii paternitatii
    > solicitarea unei pensii de intretinere pentru un minor etc.

​

Neexistand o relatie oficializata legal, cu norme clare ce decurg din dreptul familiei, solutionarea acestor categorii de conflicte are nevoie de dovezi suplimentare pentru pretentii, daca conflictul ar ajunge in instanta. Persoanele trebuie sa dispuna de documente si/sau marturii care sa le ateste convietuirea,  diferite contributii la bunurile comune, motivele care justifica paternitatea unui copil etc.

​

In lipsa unor documente suficient de concludente, a unor marturii relevante sau chiar a unui avocat cu experienta in cazuri specifice concubinajului, persoana care doreste sa obtina in instanta un drept in baza unei relatii de concubinaj poate intampina dificultati sau se poate lovi de un esec.

​

Problematica separarii si a partajului in urma concubinajului poate aparea si in cuplurile de acelasi sex, separate dupa o convietuire prelungita.

​

Medierea poate juca un rol major in litigiile de concubinaj, propunand solutionarea amiabila a unui conflict sau a unei pretentii a unuia dintre concubini fata de celalalt, fara a apela la justificarile necesare intr-o instanta.

​


Medierea in litigii de logodna

​

Sunt multe similitudini intre o relatie de concubinaj si una de logodna, insa noul Cod civil trateaza expres logodna, ca fiind o promisiune reciproca de casatorie ( art. 266-270 Cod Civil). Logodna nu este supusa vreunei formalitati, in lipsa unei oficializari ea poate fi dovedita in diverse moduri.

​

Spre deosebire de concubini, care nu au obligatii unul fata de altul, logodnicii sunt legati de promisiunea unei casatorii viitpare.

 

Daca din diferite motive apare o rupere a logdnei, logodnicul parasit are dreptul sa ceara o despagubire celui care a parasit si impartirea bunurilior primite in dar in vederea logodnei sau casatoriei.

​

Restul de problematici pot fi similare cu ale concubinilor separati ( pretentii de partaj, paternitate etc.)

​

Medierea poate fi o solutie ideala si in acest caz al ruperii logodnei, legatura uneori dificil de justificat.

 

Aducand  fata in fata fostii logodnici, mediatorul poate reusi solutionarea pretentiilor care apar intre persoanele aflata intr-o logodna.

bottom of page