top of page

Avantajele medierii in litigiile de divort si partaj

​> Mediatorul stapaneste metodele care pot conduce spre o intelegere amiabila in toate aceste situatii.

​

> Discreta si rapida: conflictul dintre soti poate fi reglat departe de ochii publicului, iar medierea poate decurge cu repeziciune. Sunt suficiente cazuri in care un partaj destul de simplu nu s-a incheiat in instanta nici dupa 4 ani... Sotii nu vor mai sta pe holurile tribunalului.
 

> Elimina taxa judiciara pe care sotii ar plati-o la judecatorie, si reduce costurile unui proces care se poaet intinde pe ani buni. Daca totusi procesul a fost inceput, taxa se poate recupera, daca litigiul se stinge prin mediere

> Sotii in divort au posibilitatea, in prezenta mediatorului, sa comunice intre ei intr-un mod care le reduce tensiunea specifica acestor situatii.
 

> Solutia amiabila gasita apartine sotilior, si nu mediatorului. Pe tot parcusul mediatii ei pot discuta si negocia solutiile, pentru a ajunge la una finala convenabila pentru amandoi.


> Mediatorul are obligatia sa vegheze ca acordul dintre soti sa nu incalce legea si drepturile copilului minor (daca exista).


> Oficializarea intelegerii de catre mediator da o anumita greutate si respect acordului semnat la sfarsitul medierii.

Medierea in divort si partaj amiabil

Medierea in divort si partaj amiabil

Medierea in partajul amiabil al bunurilor comune din casatorie

Medierea in divorturile familiilor cu copii in intretinere

     Decizia sotilor de a se a desface casatoria conduce la unele consecinte juridice.

​

     Casatoria stabileste relatii oficiale intre soti si un mod comun in care dispun de bunurile lor si relatiile si responsabilitatile fata de copii minori din familie.

​

     Desfacerea relatie de casatorie impune o schimbare a acestor raporturi, in conditii stabilite de lege.

​

     In cazul cuplurilor fara copii in intretinere, divortul poate fi mai simplu, mai ales daca intervine prin intelegerea partilor. Neintelegeri  cu privire la modul de finalizare a divortului pot aparea si in multe situatii, dar mai ales in divorturi ajunse la tribunal, in care unul din soti nu accepta termenii desfacerii casatoriei.

​

     Cu ajutorul mediatorului si beneficiind de toate avantajele medierii, se pot regla detaliile privind:

   > momentul desfacerii casatoriei
   > numele pe care il va purta fiecare sot dupa divort
   > modul de impartire a bunurilor ( partajul ) dupa divort
   > modul in care vor locui cei doi soti dupa divort
   > detaliile privind copii in intretinere ( vezi alaturi pe larg)
   > orice alte detalii ale relatiei viitoare dupa desfacerea casatoriei, inclusiv de ordin personal             (putin probabil ca o instanta sa dea o hotarare in privinta ingrijirii cainelui preferat sau a modului de impartire a obiectelor marunte, dar semnificative pentru soti)

     Desfacerea casatoriei conduce si la separarea drepturilor de proprietate a bunurilor din timpul casatoriei. In general, cota de care poate dispune feicare sot este de 50 % din bunurile dobandite impreuna. In realitate, apar dificultati in a imparti in doua proprietatea unei locuinte, a unui teren, a unui vehicul rutier sau altor bunuri greu de divizat.

    

     Solutia generala este fie distribuirea bunurilor , conform unor intelegeri, fie vanzarea unor bunuri comune, pentru a imparti apoi banii obtinuti, sau compensarea unui sot  de catre celalalt pentru pastrarea in intregime a unui bun.

​

     Mediatorul joaca un rol important in medierea pentru partaj, antrenand sotii in litigiu in identificarea de solutii reale pentru partaj, in propunerea sau imaginarea altora care sa convina ambilor soti.

    

     Partajul prin mediere va stabili clar, printr-o conventie semnata de ambele parti si de mediator:

   > cum se distribuie bunurile
   > cum se compenseaza bunurile retinute integral de catre unul dintre soti, dupa divort
   > termene clare pentru impartirea bunurilor comune

     Codul civil stabileste in capitolul "Drepturile si indatoririle parintesti", ca minorii, copii sub 18 ani, sunt considerati de lege ca fiind in intretinerea parintilor, iar obligatia de intretinere se prelungeste si pe durata studiilor copilului, dar nu mai mult de 26 ani. ( art.499 Noul Cod Civil).

​

     La despartirea parintilor prin divort, este necesar sa se staibileasca:

   > la cine vor locui copii aflati in intretinere ( pentru copii peste 10 ani conteaza si optiunea copilului)
   > in ce mod participa fiecare parinte la intretinerea si educatia copiilor ( pensia de intretinere, optiuni pentru educatia si formarea viitoare etc.)
   > ce program de vizita au parintii care nu locuiesc cu copii

​

     In lipsa unui acord intre parinti, modul in care sunt stabilite aceste drepturi ale copilului este decis de autoritatea tutelara, iar instanta dispune chiar si efectuarea unei anchete sociale pentru a determina decizia.

    

     Apelarea la mediere protejeaza copilul de o expunere la un proces in instanta, care il poate afecta psihologic. In prezenta mediatorului, sotii pot dezbate modul in care satisfac obligatiil;e legale fata de copil, dupa divort.

 

     Dupa caz, la anumite discutii privind incredintarea copiilor, mediatorul poate permite si participarea lor la parti din mediere, in prezenta parintilor, daca aceasta este in interesul medierii.

   

     In conditiile unui acord prin mediere, instanta poate renunta si la dispunerea anchetei sociale, luand act de intelegerea parintilor in privinta viitorului copiilor.

Ce se poate stabili prin mediere, cu privire la divort?

 

      Sotii aflati in mediere pot stabili toate detaliile divortului ( vezi mai sus). In plus, pot adauga si detalii strict personale, pe care hotararea unei instante nu are caderea sa le stabileasca.

 

Ce acte sunt necesare la mediator?

 

      Sunt suficiente actele de identitate ale sotilor, certificatele de nastere si de casatorie, si daca este cazul, cele ale copiilor.

Pentru partaj, mediatorul va solicita actele de proprietate ale bunurilor importante ( locuinte, terenuri, autoturisme etc.), pentru a asigura legalitatea acordului de mediere.

​

Pot sa vin cu avocatul meu?

​

     Medierea se poate desfasura si in prezenta avocatului, sau a unui consultant al unui sot ( de exemplu, consultant economic sau negociator) si a altor persoane agreate de soti la discutie. Persoanele prezente la mediere vor semna un acord de confidentialitate obligatoriu ! Din ce ince mai multi avocati isi indreapta clientii spre mediere, asistandu-i pe parcursul procedurii, pana la obtinerea rezultatului urmarit

Cat dureaza un divort prin mediere?

 

       Experienta mediatorilor indica o medie de 1-2 sedinte de mediere pentru finalizarea intelegerii. Durata depinde mult si de gradul de comunicare dintre soti.

 

Dupa mediere gata, sunt divortat?

 

       Acordul de mediere stabileste detaliile divortului, dar nu oficializeaza divortul. Pentru oficializarea divortului, cei doi soti se vor prezenta la notar, unde vor depune o cerere de divort. Ea se va rezolva in termenul ( legal) de 30 zile -termen care este lasat sotilor de lege, pentru a le permite renuntarea. Nu este necesara inceperea unui proces !

​

Cum recuperez taxa de timbru platita la inregistrarea cererii de divort si partaj?

 

       Taxa judiciara de timbru de 3 % se poate recupera doar in cazul disvorturilor solutionate prin mediere. Daca s-a inceput un proces la tribunal, el se poaet finaliza in orice etapa a lui, prin mediere. Sotii vor depune acordul de mediere la tribunal, iar odata cu acesta vor face si cerea de restituire a taxei de timbru. In pronuntarea hotararii de desfacere a casatoriei ( in baza acordului de mediere) se va prevedea si restituirea taxelor.

bottom of page